top of page

Sagens forløb

2020

I Juni 2020 sender Region Midt Råstofplanen 2020 i høring. Denne plan indeholder naturomårdet "Addit Syd" (Sdr. Vissing Bjerge) et 54 hektar bakket naturområde der grænser op til byen Sdr. Vissing. Uvidelsen er en fordobling af eksisterende graveområde og vil fjerne den skov som ligge rmellem byen Sdr. Vissing og eksisterende sandgrav.

Lokale borgere går sammen om at udarbejde et fælles høringssvar på vejne af byens borgere.

I perioden 8. juni frem til d. 1 september 2020 er det muligt at sende Høringssvar ind til Region Midt.

 

D. 22. Juni holder Dansand et åbent informationsmøde, hvor man inviterer borgere og andre berørte til møde, hvor der gives mere information om planerne for udvidelsen.

 

D. 13. august 2020 holdes der et borgermøde i byen Sdr.Vissing med grusgraven som et af hovedemnerne. Her er der fremlæggelser fra repræsentanter hhv. Region Midt, Dansand samt arbejdsgruppen.

Link til livestream: https://www.facebook.com/sondervissing.dk/videos/325802485273958/?__cft__[0]=AZUTuSNEAL-v7bmtMACrlrFOsoZpHGldwmBUSZq_QdUBO3QXShGGkK2DO3rfxzhDDfcuhtmcpJp02NXwFohLQdAvoXv_P8IBhD_ySULnrqusT_3MTXxGilmBXtDgndhlpK3qSncdjgqhUE4jtLMwMGIwJY5rhbltsDBUGXICQPPx2g&__tn__=-UK-R


D. 31. august 2020 sender arbejdsgruppen sit høringssvar ind til Region Midt med 365 underskrifter indsamlet på under 14 dage via en elektronisk og fysisk underskriftsindsamling.

Arbejdsgruppen består udelukkende af frivillige borgere hovedsageligt fra byen.

Link til høringssvar: 

 

I december 2020 offentliggøres alle høringssvar for råstofplanen 2020. her fremgår det at flere offentlige instanser herunder Horsens Kommune, Horsens Museum, Miljøstyrelsen samt Danmarks Naturfredninsgforening  opponerer imod en bortgravning.

https://rm-public.infodemo.niras.dk/Webpublicering/Publicering?hoeringid=34b1f8af-eebc-4bd5-a738-87fcc46bda11&fbclid=IwAR3ZSDGS_OVlhc49kKusxQGX48NVKlrCn-qO2R0jB2WeJ2vTJGklguov6Bw

 

2021

I foråret 2021 lancerer arbejdsgruppen facebooksiden og hjemmesiden Sdr Vissing Bjerge. Formålet er at gøre offentligheden opmærksom på områdets unikke natur samt den overhængende trussel imod området.

Man arbejder med en mere målrettet underskriftsindsamling i de omkringliggende byer for at få støtter fra lokalbefolkningen.

I Maj 2021 offentliggør Region Midt at Miljøstyrelsen har halveret halvdelen af området fra 54 hektar til 23 hektarer for at imødekomme beskyttelse af nogle af de mest udsatte terræner i hele det bevaringsværdige landskab.

 

D. 2. Juni er repræsentanter fra Region Midts udvalg for regional udvikling inviteret til informationsmøde af arbejdsgruppen. Her viser man rundt i området samt præsenterer de konsekvenser en bortgravning af naturen vil have for området og for borgerne, samt man fremlægger dokumentation for alternativer til at grave bjergene bort. Man overleverer de 2125 underskrifter man har samlet ind hovedsageligt fra lokalområdet.

https://www.oestbirk-avis.dk/politikerne-saa-paa-saarbar-natur-i-sdr-vissing-bjerge

 

D. 7 Juni afholdes møde i Region Midt i udvalget for regional udvikling hvor man stemmer for råstofplanen og at området skal graves bort.

D. 17. Juni afholdes møde i Region Midts' forretningsudvalg, hvor man stemmer råstofplanen igennem med notat om at "Addit Syd" (Sdr. Vissing Bjerge) skal til ekstra behandling for at belyse konsekvenserne ved at ændre området fra graveområde til interesseområde.

 

D. 23 Juni afholde møde i Region Midt, hvor råstofplanen stemmes igennem - uden særhensyn til Addit Syd.

 

D. 26. Juli sender Maja Harsberg, repræsentant for arbejdsgruppen, en klage til Miljø og Fødevareklagenævnet.

D. 24. august vedtager Horsens Byråd at man vil undersøge muligheden for at frede området.

2022

D. 8. Marts 2022 beslutter Bæredygtighedsudvalget i Horsens ikke at gå videre med en fredning - en fredning er anslået (af sandvirksomhederne selv) til at være 2 milliarder.  

D. 18. Maj kan arbejdsgruppen via Aktindsigt påvise, at der ikke har været nogen politisk vilje til at igangsætte fredning af området rettidigt således erstatningskrav fra virksomheder kunne være undgået.

D. 29.august sender Maja Harsberg, repræsentant for arbejdsgruppen, en ny klage til Miljø og Fødevareklagenævnet over manglende miljø undersøgelse i forbindelse med Råstofplanen 2020. 

D. 30. August afholdes et informationsmøde for alle interesserede borgere ift. status på udgravningen. Hverken repræsentanter for Horsens Kommune, eller Dansand ønsker at deltage.

2023

D. 7. august 2023 får arbejdsgruppen samt Danmarks naturfredningsforening medhold i klagesag. Derved hjemsendes hele råstofplanen 2020 og Region Midts tidligere råstofplan 2016 er gældende igen. (læs eventuel mere om betydning af hjemsendelse af råstofplanen på region midts hjemmeside: https://www.ru.rm.dk/klima-og-miljo/rastoffer/rastofplanen/sporgsmal-og-svar-om-ny-behandling-af-rastofplan-2020/

bottom of page